Norbite forvandler plastavfall til sunne matløsninger

Møt Nathalie Berezina – PhD, bioteknolog og en av vinnerne av bærekraftkonkurransen vår for oppstartsbedrifter,Njord Nest. Nathalie er grunnleggeren av Norbite – et startup som forvandler plastavfall til bærekraftige varer ved hjelp av insektbasert bioraffinering. Det utvalgte insektet, Galleria mellonella, har den bemerkelsesverdige evnen til å fordøye plast på en naturlig måte (ja, det høres helt utrolig ut!).

Nathalie har over 10 års erfaring innen bioplast- og insektindustrien, med mer enn 30 fagfellevurderte publikasjoner og 15 patenter i sin besittelse. Oppstartmiljøet er ikke ukjent for henne – før hun grunnlagte Norbite, bidro hun til den raske veksten til et tidligere selskap hun arbeidet med, som vitenskapelig sjef og representant for åndsverk.

For å skape en vellykket virksomhet, er det også nødvendig med mer forretningsutvikling, noe som er grunnen til at Nathalie meldte seg på startup-konkurransen Njord Nest. «Njord Nest har hjulpet meg med å forbedre ferdighetene mine innen forretningsutvikling, bygge nettverk samt å utvikle meg både personlig og forretningsmessig innen disse feltene».

«Njord Nest har hjulpet meg med å forbedre ferdighetene mine innen forretningsutvikling, bygge nettverk samt å utvikle meg både personlig og forretningsmessig innen disse feltene»

Forvandle plastavfall til bærekraftige varer

Med Norbite, har Nathalie utviklet en proprietær vertikal oppdrettsteknologi for å gjøre det mulig for insektene å prestere i industriell skala. For å produsere bærekraftige varer, blir de oppnådde larvene bioraffinert for å få proteiner (til mat og fôr), antimikrobielle peptider (for å bekjempe multiresistente bakterier) samt elikitorer (for å styrke plantevern og unngå bruk av plantevernmidler). Selv ekskrementene til insektene blir brukt som biogjødsel, noe som gjør denne prosessen til et perfekt eksempel på sirkulær økonomi. «Vi er sikre på at ideen vår er revolusjonær, og vi har både vitenskapelig og teknisk bakgrunn til å sette den ut i livet. Teknologien vår er patentert, og vi har god støtte fra kundene våre».

«Vi er sikre på at ideen vår er revolusjonær, og vi har både vitenskapelig og teknisk bakgrunn til å sette den ut i livet»

Bærekraft som nøkkeldriver

Nathalie har alltid vært svært fascinert av naturens skatter. «Alt handler om likevekt. I naturen finnes det ikke avfall, kun sirkularitet. Avfallet til én art blir brukt som råmateriale av en annen, noe som hindrer overflod av noe og mangel på noe annet. Det er fascinerende!»

«Store utfordringer gir stor belønning, og å bidra til noe godt er den største belønningen en kan drømme om»

Men her, i vår verden, har vi ubalanse, med overflod av plastavfall og mangel på mat og andre bærekraftige varer. Det sies at når det er identifisert, er problemet halvt løst, men det var en utfordring å koble transformasjonen av plastavfall til mat og andre varer. Men nok en gang var svaret å finne i naturen. Store voksmøll, som naturlig ernærer seg på bivoks (den naturlige ekvivalenten av plast) ble koblingen. «Så det var det! Vi hadde ikke ennå utviklet en prosess som kunne la insektet opptre i industriell målestokk, men store utfordringer gir stor belønning, og å bidra til noe godt er den største belønningen en kan drømme om».

Njord Nest

Njord Nest startup-konkurranse er et samarbeid mellom Vistaprint (global markedsførings- og designpartner for småbedrifter) og Drivhuset (nøkkeldriver for entreprenørskap i Norden), utviklet for å hjelpe entreprenører med å realisere drømmene sine på en bærekraftig måte. Fra en fremragende samling av 72 kandidaturer, falt valget på 22 finalister som skulle presentere konseptet sitt og delta i et 12 uker langt entreprenørprogram. Workshops, veiledning og hyppige tilbakemeldinger fra kunder, gjorde at Nathalie og de andre vinnerne kunne utvikle sine allerede sterke ideer til et enda mer overbevisende bærekraftig initiativ.

Med hjelp fra Vistaprints premium-designtjenester, kunne Nathalie også skape et sammenhengende merkevarebilde for Norbite. «Jeg ønsket noe som var lett gjenkjennelig uten for mange detaljer, slik at det også skulle se bra ut på små trykk. Ideelt sett skulle logoen kunne fungere alene, uten navnet Norbite ved siden av». Nathalie ble oppfordret til å gi tilbakemeldinger under hele designprosessen, og det ble gjort justeringer for at logoen skulle stemme 100 % med det Norbite står for. Hun ønsket noe veldig enkelt, og var imponert over sluttresultatet. «Vistaprint klarte å fange essensen bak bedriften og forvandle den til et veldig pent logodesign, noe jeg er utrolig glad for».

«Vistaprint klarte å fange essensen bak bedriften til å skape et veldig pent logodesign, noe jeg er utrolig glad for».

Tips fra Vistaprint

Hvis du trenger hjelp med å lage en logo eller merkevareidentitet for bedriften din, kan ekspertene på 99designs fra Vistaprint hjelpe deg.

Det uunnværlige for markedsføringen til Nathalie

Når det ble diskutert hvilken type markedsføringsmateriale som kunne være interessant for den neste fasen av ferden til Norbite, ble det nevnt skrivesaker med logo, som visittkort, presentasjonsmapper, penner og notatbøker til bruk på ulike arrangementer og messer. Å stille ut på arrangementer er en effektiv måte å vise frem bedriften på og få kontakt med nye kunder på en meningsfull måte, og Nathalie mener at T-skjorter og andre kvalitetsklær kan fungere som en samtalestarter blant yngre forsamlinger mens de samtidig gir merkevaren mer synlighet.

Related articles

Bør du gjøre en rebranding av virksomheten din i 2021?

Er det på tide med en oppdatering?

Read more

Hvordan finne et firmanavn

Å starte et firma er én ting, men å finne et navn til den er en annen utfordring. Få inspirasjon med våre tips for hvordan du finner et navn til bedriften din.

Read more

En digital markedsføringsguide for eiere av små bedrifter

Bruk denne sjekklisten for digital markedsføring for å utnytte dine muligheter på nettet.

Read more

How to write a marketing plan

Writing a marketing plan is one of the most important things you can do for your business. Our in-depth guide walks you through the process.

Read more

Start shoppingen