Forventet lesetid: 6 minutter
Hvis du har en egen bedrift, har du sikkert allerede hørt ordet «merkevarebygging» («branding» på engelsk). Dette er derimot ikke det eneste ordet knyttet til merkevarebygging, og det finnes mange, mange andre ord du også bør kjenne til. For å lykkes med merkevarebyggingen må du ha god kjennskap til disse begrepene.
Merkevarebyggingsordlisten har god oversikt over ord og formuleringer du trenger for å bygge en vellykket merkevareidentitet for bedriften din. Så neste gang du kommer over et merkevarebyggingsbegrep du ikke er helt sikker på hva betyr, kan du bruke denne ordlisten. Bruk den som en guide i merkevarebyggingsprosessen din for å utvikle en mer effektiv og koherent merkevare.
Merke, merkevarebygging og merkevareidentitet (branding)
Begrepene «merke», «merkevarebygging» og «merkevareidentitet» brukes ofte om hverandre. Egentlig er dette tre svært ulike konsepter, og for å få til en effektiv merkevarebygging er det viktig å forstå forskjellen mellom dem.
Merkevaren din er måten publikum oppfatter merket ditt på. strong>Merkevarebygging er handlingene du foretar deg for å forme kundenes oppfatning av bedriften din. Merkevareidentiteten omfatter alle ressursene du skaper i merkevarebyggingsprosessen. Dette kan være logoen din, «brand voice», eller fargepaletten til merkevaren din (mer om dette senere).
La oss ta et eksempel: Du ønsker å lansere en ny kleskolleksjon og vil at den skal oppfattes som nyskapende, moderne og trendy. Dette er merkevaren din. For å vise kundene at merkevaren din faktisk er nyskapende, moderne og trendy, må du ta noen grep for å forme oppfatningene deres. Du kan starte med research av aktuelle motetrender, lage stemingsplansjer og velge hvilke plagg du skal lansere i den første kolleksjonen din. Dette kalles merkevarebygging. Alt det andre du lager for å markedsføre merkevaren din og påvirke hvordan potensielle kunder oppfatter merkevaren din, som logoen, nettsidene dine eller bannere i nettbutikken din, er en del av merkevareidentiteten.
Merkevareeiendel
En merkevareeiendel er også en del av merkevareidentiteten. Dette omfatter alt det andre du skaper for at potensielle kunder skal kunne identifisere bedriften din. Logoen din er nok den mest synlige delen her, men designkomponenter som merkevarens skrifttyper, farger eller slagord er også merkevareeiendeler.

Merkevaregjennomgang
Vi tar en merkevaregjennomgang når vi analyserer hva som fungerer for merkevaren og hva som ikke gjør det, og når vi utvikler en forbedringsplan basert på funnene i analysen. I løpet av denne gjennomgangen samler du inn så mye informasjon og data som mulig om merkevarens ytelse (for eksempel salgstall, informasjon om trafikk på nettstedet og tilbakemeldinger fra kundene) for å skape en bedre forståelse av hvordan merkevaren din gjør det. Med utgangspunkt i denne informasjonen kan du planlegge oppdateringer og gjennomføre forbedringer på en mer effektiv måte.
Merkevarebevissthet
Merkevarebevissthet handler om å gjøre merkevaren til noe kjent, slik at den blir gjenkjent blant andre merker på markedet. Jo mer målgruppen din vet om merkevaren og jo bedre målgruppen kjenner igjen merket ditt, jo større sannsynlighet er det for at de blir kunder hos deg. For eksempel kan du bygge merkevarebevissthet ved å holde arrangementer i nærmiljøet ditt eller gjennomføre en annonsekampanje rettet mot de ideelle kundene dine.
Konsekvent merkevare
For at merkevarebyggingen din skal bli effektiv, må den være konsekvent – over alt og til enhver tid. På engelsk kalles dette «brand consistency». En konsekvent merkevare gir en konsekvent opplevelse av merkevaren i alle medier: på bedriftens nettsider, i sosiale profiler og på trykt materiale. For eksempel bør du bruke den samme logoen i sosiale medier og på nettstedet ditt som på produktemballasjen. Når alt passer sammen, gir du et helhetlig inntrykk av bedriften din som skaper fortrolighet blant kundene dine.
Merkevarens egenkapital
Merkevarens egenkapital er selve verdien av merkevaren din fra et økonomisk synspunkt (for eksempel salg) og ikke-økonomisk synspunkt (for eksempel positiv merkevareassosiasjon).
Merkevareretningslinjer
Merkevareretningslinjene dine samler all merkevareinformasjonen til merket ditt på ett sted. Dette omfatter blant annet fargepaletten, den språklige tonen (brand voice), skrifttypene, logodesignet og merkevarestandardene.
Tips fra VistaPrint
Merkevareretningslinjene dine forteller alt som man trenger å vite om merkevaren din, så sørg for at disse faktisk er i tråd med merkevarebyggingen din. Bruk fargepaletten og skrifttypene dine og husk å ta med logoen og andre viktige elementer.
Merkevarekart
Et merkevarekart er et visuelt kart over merkevaren din. Det gir et overblikk over hvordan merkevaren din fungerer, målene og visjonen din, de kreative eiendelene dine og rollen de ansatte spiller for å bringe merkevaren til live.
Merkevarens misjon og verdier
Merkevarens misjon og verdier definerer i stor grad hvem du er, og dette kan gi deg en sterkere kobling til kundene dine. Hva gjør bedriften din egentlig? Hva ønsker du å oppnå? Hvilke verdier guider måten du gjør forretninger på? Svarene på disse spørsmålene er misjonen og verdiene til bedriften din.

Merkevarepersonlighet
I likhet med vanlige folk har merkevarer en såkalt «personlighet», og merkevarepersonligheten din bør legge føringer for alt fra hvilke farger du velger å bruke i merkevareeiendelene dine til hva slags tone du bruker når du kommuniserer med kundene. For eksempel vil en merkevare med en sarkastisk og tøff personlighet ha en merkevarestrategi og -identitet som er helt forskjellig fra en bedrift som ønsker å fremstå som mer imøtekommende og hjelpsom.
Merkevareposisjonering
Merkevareposisjonering er måten bedriften din velger å fremstå på for å skille seg fra konkurrentene. For å avgjøre bedriftens posisjonering kan vi svare på tre spørsmål:
- Merkevareposisjonering er måten bedriften din velger å fremstå på for å skille seg fra konkurrentene. For å avgjøre bedriftens posisjonering kan vi svare på tre spørsmål:
- Hvem er målgruppen din?
- Hvilke fordeler gir bedriften din til denne målgruppen?
- Hva gjør at bedriften din skiller seg fra konkurrentene? Hvorfor bør folk velge deg i stedet for konkurrentene?
Brand voice
Brand voice er måten du kommuniserer med publikum på – både skriftlig og muntlig. Dette kan være en spesiell stil du bruker (for eksempel «profesjonell og direkte» eller «avslappet og vennlig» eller en visse uttrykk merkevaren din bruker eller ikke bruker i kommunikasjonen.
Fargepalett
Merkevarens fargepalett består av de forskjellige fargene bedriften din bruker på eiendelene og designene. For å oppnå et helhetlig uttrykk bør hver av fargene i fargepaletten være klart definerte – også på tvers av ulike medier. Så i stedet for å bare bruke «rødt» i fargepaletten, bør du heller definere den helt presise fargenyansen du ønsker å bruke i ulike sammenhenger (HEX-koder for nettsider og CMYK-koder for utskrifter).
Kundepersona
En kundepersona er en profil som definerer den ideelle kunden for bedriften din, og denne profilen kan være til hjelp i merkevarebyggingen. Kundepersona inneholder detaljert informasjon om blant annet alder, inntektsnivå, problemer, ønsker og behov. På denne måten får du en håndgripelig personaprofil som kan hjelpe deg med å utvikle merkevaren din ovenfor de faktiske kundene dine.
Logo
En logo er et visuelt bilde på bedriften din. Logoen kan inneholde mange elementer – tekst, former og bilder – alt avhengig av hvilket design du velger. Noen merkevarer har flere logoalternativer i porteføljen sin. Pepsi er et godt eksempel vi kan se til: En av logoversjonene har «Pepsi» skrevet i tekst og en annen har bare grafikk.

Tips fra VistaPrint
Logoen din er en veldig viktig – og synlig – del av markedføringen din, og derfor er det så viktig at den er godt designet og ser profesjonell ut. 99designs fra Vista kan hjelp deg med å utvikle en brief som beskriver akkurat hva du ser etter i en logo. Du kan bruke dette til å holde en designkonkurranse med flere designere for å utvikle logoen din.
Point of difference
Merkevarens «point of difference» kan sies å være din «spesialsaus»: Det er nettopp det som får det til å skille deg ut fra konkurrentene og gjør deg unik. Ditt «point of difference» er ofte det som tiltrekker målgruppen din også, så det bør være klart definert og et hovedpunkt i markedsføringsstrategien din.