Hvordan markedsføre bedriften etter pandemien

Estimert lesetid: 5 minutter

Takket være sosial distansering, munnbind og en økende vaksinasjonsrate, nærmer vi oss igjen en normal hverdag.

Selv om dette er gode nyheter for alle (spesielt småbedriftseiere), er det mye å tenke på når det gjelder merkevarestrategien din. Hvis du endret strategi som svar på pandemien, kan det hende at merkevarebyggingen din ikke er like effektiv eller relevant nå som vi går tilbake til ‘normalen’.

Så hvis du vil at virksomheten din skal lykkes i fremtiden, kan det være lurt å vurdere en ny merkevarestrategi for å opprettholde kontakten med kundene dine i forhold til dagens situasjon. Her forteller vi deg hvordan du kan gjøre det.

Sørg for at all markedsføring er konsistent.

Tillit har alltid vært et viktig element i forholdet mellom kunde og bedrift … og etter et år med usikkerhet er tillit viktigere enn noen gang. Hvis du vil at folk skal engasjere seg i virksomheten din og være lojale kunder, må de ha tillit til deg. En måte å oppnå dette på er med konsistent merkevarebygging.

Hvis du har gjort endringer på merkevaren din (eller planlegger å gjøre endringer i nær fremtid), må du sørge for at merkevaren din fremstår konsistent overalt der kundene dine kan møte den. La oss si at du nylig har fått ny logo. Sørg for at logoen er oppdatert på alle flater, både fysisk og digitalt (som stempel, nettside og sosiale medier). Har du endret måten du snakker til kundene dine på? Sørg for å oppdatere nettsiden din slik at den nye stilen din.

Når merkevaren din er konsistent, vil kundene dine vite hva de kan forvente av virksomheten din — noe som vil bidra til å bygge tillit og styrke forholdet mellom deg og kundene dine.

Tips fra Vistaprint

Føler du at du trenger en litt mer oppdatert markedsføring, men ikke vet hvor du skal begynne? Ekspertene hos 99designs by Vistaprint kan gi bedriften din et helt nytt design.

Oppdater kundene dine på eventuelle endringer i driften.

Mange bedriftseiere har måttet endre flere ting i driften som følge av pandemien. Du gjorde ditt for å holde kontakt med kundene, men hvordan vil du gjøre det nå når restriksjonene fjernes? Det er en flott mulighet å minne dem på eventuelle endringer, samtidig som du styrker merkevaren din.

Stengte du den fysiske butikken for å fokusere fullt og helt på nettbutikken? Sørg for å sende en e-post til kundene dine for å minne dem på nettbutikken din — og gi dem gode tilbud (som gratis frakt) på neste kjøp. Eller hvis du driver en restaurant. Hvis du har skiftet fokus til takeaway og levering det siste året, men er i ferd med å åpne restauranten igjen, kan du sende ut postkort eller flyere for å informere om at du åpner dørene igjen.

Mange bedrifter har måttet tilpasse driften det siste året, og nå skjer det endringer når verden gradvis åpnes opp igjen. I mellomtiden bør du sørge for at kundene dine har den informasjonen de tenger for å få en positiv opplevelse når de tenker på bedriften din.

Postkort

Fortell andre om gjenåpningen – og vurder å inkludere et spesialtilbud.

Fortell kundene dine hva som endres eller går tilbake til normalt etter gjenåpningen.

Det er mange covid-relaterte restriksjoner som fjernes nå, inklusiv endrede retningslinjer for bruk av munnbind, sosial avstand og antall kunder. Mange kunder tror at dette betyr at alt går tilbake til normalt, men det er ikke nødvendigvis tilfelle. Uansett hva du bestemmer deg for i din bedrift, bør du informere kundene dine om hvordan det blir hos deg i fremtiden.

Hvis du for eksempel driver egen frisørsalong, har driften under covid-19 kanskje betydd at kapasiteten har vært redusert med 50 %. Når restriksjonene fjernes, ønsker du kanskje å gå tilbake til 100 %, eller kanskje har du sett at det faktisk fungerer bedre med færre kunder. Uansett bør du la kundene få vite hva de kan forvente seg i salongen din i de neste månedene. Hvis du velger å åpne som normalt, kan det komme som et sjokk på kunder som ikke ønsker å utsette seg selv for større menneskesamlinger. Og hvis du bestemmer deg for å satse videre med redusert kapasitet, kan du riskiere frustrerte kunder som blir sure fordi det ikke lenger er like enkelt å bestille time som før pandemien.

Jo tydeligere du kommuniserer med kundene dine om driften fremover, desto enklere blir det å opprettholde gode kundeforhold, noe som igjen styrker merkevaren din.

Prøv samarbeid med andre bedrifter

Covid-19 har satt dype spor hos mange små bedrifter. Men disse utfordringene er også en mulighet til å gå sammen med andre … og styrke merkevaren din i den samme prosessen.

Se etter bedrifter som har samme kundegruppe, men ikke er direkte konkurrenter, og se om dere kan gå sammen for å skape økt verdi, både for bedriften og kundene dine. Hvis du for eksempel driver en møbelbutikk, kan du samarbeide med en interiørarkitekt og begynne å tilby komplette hjeminteriørtjenester. Hvis du driver en kafé med økologisk juice, kan du samarbeide med et lokalt yogasenter og arrangere pop-ups. Hvis du driver en nettbutikk som selger solbriller, kan du samarbeide med en nettbutikk som selger badetøy og markedsføre hverandres bedrifter på de respektive hjemmesidene.

Slikt samarbeid er en fin måte å nå ut til nye kunder på, samtidig som du styrker merkevaren din. Så bruk litt tid på å se om det finnes andre bedrifter du kan tjene på å samarbeide med.

Tips fra Vistaprint

Hvis du virkelig vil gjøre mest mulig ut av et samarbeid med andre bedrifter, kan du tenke på måter du kan gi nye kunder insentiver på. For eksempel kan du tilby en eksklusiv rabattkode til kunder som kommer fra samarbeidspartnere.

Se etter nye muligheter for å styrke merkevaren din.

Covid har endret måten vi jobber på på mange måter. Derfor er det viktig at du planlegger nøye hvis du vil endre markedsføringsstrategien din. Se på nye, uventede muligheter til å nå ut til nye kunder for å markedsføre bedriften din.

Kanskje selger du det du lager på nettet, som f.eks. på Etsy. Etter som salget øker, kan du vurdere å satse på lokal markedsføring for å gjøre merkevaren din kjent blant kunder i nærmiljøet, f.eks. på håndverksmesser. Eller hvis du selger vin via distributører. Kanskje du kan satse på mer direkte kundekontakt, som et månedlig abonnement eller lokale smaksarrangementer.

Poenget er at det finnes mange måter du kan styrke merkevaren din og holde kontakt med kundene dine på – og hvis du vil at bedriften skal blomstre når covid-restriksjonene oppheves, bør du utnytte sjansen nå.

Huskeliste

  1. Sørg for at markedsføringen er konsistent.
  2. Del hva som er nytt.
  3. Oppdater kundene dine på restriksjoner.
  4. Tenk på mulige samarbeid.
  5. Markedsfør bedriften din på nye måter.