Slik velger du og designer en etikett

Estimert lesetid: 5 minutter

Egendesignede etiketter er en enkel måte å gi produkter, pakker og annet både et profesjonelt og personlig preg. Men med så mange størrelser, former og overflater, hvordan kan du vite hva som passer best til akkurat din bedrift? Vi har laget en smart sjekkliste som hjelper deg med å bestemme hvilke etiketter som passer best til dine behov.

Din sjekkliste når du skal designe etiketter:

  1. Bestem deg for hva du må ha med på etiketten.
  2. Velg størrelse på etiketten.
  3. Velg en form.
  4. Velg riktig overflate eller materiale.
  5. Vurder hvor mange etiketter du trenger.

Hva skal jeg ha med på etiketten min?

Før du begynner å designe etiketten din, må du vurdere hvilken og hvor mye informasjon du vil ha med. Tenk på hva etiketten skal brukes til. Er det til et produkt? Skal den brukes som markedsføring på emballasje? På pakker du skal sende? Avhengig av formål, kan det hende du må tilpassse informasjonen på etiketten.

Produktetiketter

Hvis du skal sette etiketter på produkter du selger, bør de inneholde logo og produktinformasjon. Dette omfatter navnet på selve produktet samt informasjon til kundene om ingredienser, smak eller hvordan det skal brukes.

Tips fra Vistaprint

Ønsker du å fremheve en spesiell egenskap produktet har eller gjøre dem oppmerksomme på noe spesielt? Bruk klistremerker til å informere om ingredienser og allergener eller om et produkt er lokalt produsert.

Emballasje og etiketter

Når etiketter skal brukes til å markere emballasje, er det smart å velge et enkelt design med bare logo eller bedriftens navn. Sørg for at etikettene passer sammen med resten av emballasje, slik at du forsterker merkevareidentiteten og lager en enhetlig design.

Adresseetiketter

Når det gjelder etiketter til utgående post, bør du inkludere logo, navn og adresse. På den måten kan du merke pakkene før de stemples av en tredjepart forsendelsesetikett.

Hvilken størrelse skal jeg velge på etiketten?

Størrelsen på etiketten vil avhenge av hva du skal bruke den til. Til pakker og brev bør etiketten være liten, slik at den også passer til mindre forsendelser. Adresseetiketter har en perfekt størrelse med plass til navn og logo som passer fint til konvolutter.

Hvis du lager produktetiketter, vil du antakelig ha noe som er litt større, slik at etiketten har plass til tekst som det er enkelt å lese for kundene, men dette vil selvfølgelig avhenge av størrelsen på produktet. Det som kan være en perfekt etikett til en flaske, passer ikke nødvendigvis like godt på et lite krydderglass.

Vi anbefaler at du måler produktene du trenger etiketter til, slik at du kan avgjøre hva som passer best. Designet ditt kan eventuelt også kreve at du tilpasser størrelsen på etiketten. Hvis du har en stor logo, eller ønsker å legge til informasjon, bør du huske på det når du velger størrelse.

Hvordan velger jeg form?

Formen på etiketten din bør gjenspeile formålet og merkevaren din. Kvadratiske og rektangulære former gir litt mer plass, men når det gjelder form bør du tenke mest på hva som ser best ut i forhold til logo og design. Noen ganger passer en sirkel eller en oval form bedre til merkevarens estetikk enn et tradisjonelt rektangel. Andre ganger kan det være et kvadrat som får designet til å stå frem.

Hvilken overflate bør jeg velge?

Når du skal designe en etikett, må du velge overflate og materiale. Det påvirker hvordan etiketten ser ut. I tillegg til det som passer best til merkevaren din, er det et par andre ting du også bør huske på.

Skal etiketten være vannavstøtende?

Hvis du skal merke produkter som kommer i kontakt med vann eller som skal lagres i kjøleskap eller fryser, bør du velge en plastetikett. Dette materialet er best til bade- og kroppsprodukter og festes lett på runde overflater på flasker og glass.

Skal etikettene festes på en tørr overflate?

Papiretiketter er allsidige og kan brukes til alle typer tørre overflater der man ikke trenger å tenke på de er vannavstøtende eller ikke. Dette er også et rimelig alternativ til emballasje som papirposer og esker.

Hva så med estetikken?

Hvis du vil at produktet skal vises gjennom etiketten, må du velge en transparent etikett. Dette alternativet er perfekt til glass- og plastbeholdere når du vil at kundene skal se hva som er inni. Vil du gjøre produktet litt mer luksuriøst? En gull- eller sølvfarget folie gjør produkter og emballasje litt ekstra sofistikert. Dette er et flott valg til gaver eller gourmetprodukter.

Hvor mange trenger jeg?

Så du har valgt et design og vet hvordan du vil at etikettene dine skal se ut. Da er det bare en ting som gjenstår, nemlig hvor mange du trenger. Avhengig av hvordan du skal bruke dem, kan det hende at ulike formater vil dekke behovet ditt best.

Etiketter på ark

Hvis du trenger et mindre antall, kan etiketter på ark være et flott og rimelige alternativ. De leveres på A4-ark og i en rekke størrelser og former. Dette er også et flott alternativ i oppstartsfasen.

Etiketter på rull

Hvis du trenger mange, er etiketter på rull det beste. De er rullet rundt et rør og er enkle å lagre. Dette er et rimeligere alternativ hvis du trenger et større antall, og du kan velge mellom mange ulike former.

Klistremerker enkeltvis

Hvis du bare trenger noen få klistremerker til å gi bort på arrangementer eller lignende, kan klistremerker som selges enkeltvis være det rette. Disse klistremerkene er tilgjengelige i større antall og er perfekte hvis du skal dele dem ut til kunder, f.eks. på messer.

3 designtips:

  1. Tenk på formen på bildet eller grafikken du bruker når du skal velge form på etiketten.
  2. Bruk større fonter og lite tekst for å øke lesbarheten.
  3. Fokuser på ett iøynefallende element som logo, en spesiell kampanje eller en produktdetalj. Husk at når kundene står foran en hylle med mange ulike produkter, er det viktig at ditt skiller seg ut.