Digital markedsføring for mindre bedrifter: 7-trinns sjekkliste

Estimert lesetid: 5 minutter

Digital markedsføring for mindre bedrifter trenger ikke å være komplisert for å virke. Alt du trenger er enkel, men gjennomtenkt planlegging og en konsistent merkeprofilering.

Hvis bedriften din er klar for å satse på digital markedsføring, har du kommet til riktig sted. Vår 7-punkts sjekkliste viser deg trinn for trinn hvordan du kan lansere en vellykket, digital markedsføringsstrategi for enhver bedrift. Enten du begynner fra bunnen av eller ønsker å forbedre den nåværende strategien, kan du følge disse trinnene for å sikre en effektiv og profesjonell tilstedeværelse på nett.

  1. Lag en sterk merkevareidentitet.
  2. Lag din egen hjemmeside.
  3. Prioriter førsteklasses kundeservice.
  4. Vær til stede i sosiale medier
  5. Bruk markedsføring via e-post.
  6. Start en blogg.
  7. Prøv annonsering på internett.

1. Lag en sterk merkevareidentitet.

Hvem er du? Og hva er merkevaren din? Det å lage en egen merkevareidentitet er helt avgjørende for å en sikre vellykket digital markedsføringsstrategi. Det er viktig å ha en forståelse av bedriftens misjon og hva det er som gjør den spesiell. Deretter må disse verdiene gjenspeiles i alt du gjør – i alt fra bedriftens navn til bildene du legger ut på hjemmesiden og profileringen på sosiale medier.

En sterk merkevarebygging handler om en logo med god design og riktig font og farger. Slike visuelle elementer gjør det lett å kjenne den igjen og gi den en gjennomtenkt og profesjonell følelse. Husk: konsistens er nøkkelen når det gjelder å bygge merkevaren din, så sørg for at du tilbyr konsistent innhold i både trykt og digitalt markedsføringsmateriell og all kommunikasjon du sender til kunder.

TIPS FRA VISTAPRINT

Trenger hjelp med å lage en tilpasset logo for bedriften? Lag en selv med Logomaker by VistaPrint, eller finn en ekspert på 99designs fra Vista for å lage et symbol på virksomheten.

2. Lag et nettsted.

Hjemmesiden din er ryggraden i din tilstedeværelse på internett, og det er ofte her kundene danner seg et første inntrykk av merkevaren din. Selv om du driver innen flis og er avhengig av at kundene kommer innom, er det stor sjanse for at kundene er innom nettsiden din før de dukker opp i butikken. Derfor er det viktig at du har du et profesjonelt nettsted.

Når du lager en egen hjemmeside, bør du tenke på følgende:

  • Riktig domenenavn. Sørg for å velge et som reflekterer bedriftens navn så godt som mulig og som det er enkelt å huske. For å snevre inn søket, kan du stille deg disse spørsmålene: Passer navnet til merkevaren min? Er det uforglemmelig? Er det enkelt å stave?
  • Søkemotoroptimering. Søkemotoroptimering (eller SEO) spiller en viktig rolle i den digitale markedsføringsstrategien. Det å lage en optimalisert hjemmeside forbedrer rangeringen din i nettsøk. Du kan gjøre dette ved å inkludere nøkkelord i innholdet på nettsiden og i serverdelen.
  • Engasjerende nettdesign. Det visuelle er viktig, og de fleste mennesker lar seg tiltrekke av gode bilder (eller en kort video) og en skrifttype som er lett å lese.
  • Mobil og responsiv design. Internett er ikke lenger forbeholdt pc-er, og derfor må hjemmesiden være tilpasset alle typer mobile enheter. Et tilpasningsdyktig nettsted justerer seg etter skjermstørrelsen på forskjellige enheter, for eksempel stasjonære datamaskiner, nettbrett eller smarttelefoner. Dette gjør at du kan nå ut til flere kunder, gi en bedre brukeropplevelse og være til fordel for en søkemotoroptimert rangering – Google rangerer nå mobilnettsteder over stasjonære nettsteder. Den enkleste måten å opprette et mobiltilpasset nettsted på, er å bruke en nettsidebygger som tilbyr tilpasningsdyktige maler, og sørge for at du tester ut endringer på nettstedet på datamaskinen og smarttelefonen din.
  • Enkel navigering. Bygg hjemmesiden på en enkel måte som gjør det lett for de besøkende å navigere. Potensielle kunder vil sette pris på å kunne finne det de ser etter med bare et par klikk.
  • Nyttig innhold. Legg til relevant og nyttig innhold som kontaktinformasjon, en side «Om oss» og en tydelig beskrivelse av produkter og tjenester. Hjemmesiden må være enkel å lese, informativ og konsis.
  • Konsistent merkevarebygging. Hjemmesiden din bør gjenspeile merkevaren. Besøkende bør øyeblikkelig se en visuell link mellom logoen din, trykt materiell og den fysiske butikken din. Så pass på at du inkluderer bedriftens logo og bruker farger og skrifttyper som passer sammen med resten av markedsføringsmateriellet ditt.

TIPS FRA VISTAPRINT

Inkluder alltid nettadressen (eller en QR-kode som lenker til den) på alt markedsføringsmateriell som postkort, oppskrifter, brosjyrer, flyveblader og lignende. Det gjør det enklere for kundene å ta kontakt og finne ytterligere informasjon om bedriften din.

3. Prioriter førsteklasses kundeservice.

I vår digitale tidsalder sprer rykter seg raskt … og før du vet ordet av det, har du enten fått et omdømme for dårlig eller fantastisk kundeservice. Det sier seg selv at et godt omdømme for kundeservice vil tiltrekke flere kunder og øke merkevaren din.

Hvis det tar flere timer eller dager før du svarer på henvendelser fra kundene dine via telefon, e-post eller sosiale medier, vil dette uten tvil føre til at kundene dine blir misfornøyde med servicen din. I stedet må du sørge for å tilby rask, høflig, ærlig og informativ kundeservice til alle kunder. Prøv å ha et mål om å svare på alle innen 48 timer, og informer dem om at dette er tidsrammen de kan forvente. Du kan bruke live chat, telefon, sosiale medier, e-post og FAQ-delen på hjemmesiden din.

4. Vær til stede i sosiale medier.

Markedsføring på sosiale medier bør være øverst på listen når du skal velge digital markedsføring for en mindre bedrift. Det er en flott måte å forbedre synligheten på, få ny trafikk og bygge sterke relasjoner med nåværende og potensielle kunder uten å bruke en krone.

Det er flere måter å bruke sosiale medier til din fordel på, alt fra å lage hashtag-kampanjer og gå live til å legge ut tilbud og tilby gaver. Mulighetene er uendelige.

Før du lanserer bedriften din på sosiale medier, må du sette deg inn i hva hver enkelt plattform tilbyr, og deretter velge den som passer best for bedriften din og det innholdet du vil formidle. For eksempel er visuelt innhold perfekt på plattformer som Instagram og Pinterest, mens lenker til blogger kan deles på Twitter eller LinkedIn. Interessert i å lage videoinnhold? Ta en titt på TikTok og YouTube.

Igjen, bruk merkevarens farger, skrifttyper, logoer og stemme på profilene dine, slik at kundene ser en konsistent merkevare på alle plattformer når de søker etter virksomheten din.

Det flotte med markedsføring på sosiale medier er at den kan automatiseres. Du kan samkjøre innhold på sosiale medier i flere kanaler, slik at du kan fokusere på andre oppgaver. Sørg bare for at du legger ut innlegg regelmessig og tar med bilder og videoer ettersom de ofte tiltrekker seg mer oppmerksomhet.

TIPS FRA VISTAPRINT

Hvis innholdsproduksjon for sosiale medier er nytt for deg, kan du begynne med en mal på VistaCreate – bare legg til logo, foto og merkefargene for å lage noe unikt for den sosiale kanalen du foretrekker.

5. Bruk markedsføring via e-post.

Begynn med å planlegge en kampanje ved hjelp av designmaler som inneholder kontaktinformasjon, åpningstider og selvfølgelig logoen din. Hvis du har en lang kundeliste, kan du vurdere å dele den opp i segmenter i henhold til visse kriterier, for eksempel hvor ofte folk handler hos deg eller etter hvilke typer produkter eller tjenester de foretrekker. Det krever kanskje litt mer innsats, men målrettede e-postmeldinger gir mye bedre resultater enn generelle e-poster, så det er verdt det. Lag en tidsplan slik at du regelmessig kommuniserer med abonnentene dine, og husk at du alltid må ha med noe som er nyttig for leseren, for eksempel et raskt tips eller lignende. Dette bidrar til å skape lojalitet og øker sjansen for at e-postene dine blir lest også i fremtiden.

6. Start en blogg.

Blogging kan være en smart markedsføringstaktikk. Som eier av en liten bedrif gir en blogg deg muligheten til å vise frem personlighetet din og fremheve emner som ikke nødvendigvis passer inn i en e-post eller en trykt kampanje. (I tillegg gir en blogg deg mange muligheer til å få mest mulig ut av søkemotoroptimering.

For å lage en blogg, må du designe en side på hjemmesiden din som gjenspeiler merkevarestandardene dine, og begynn å poste! Velg en tidsplan for publisering, slik at leserne vet når de kan forvente og nye innlegg – vurdere å lage tilbakevendende spalter for å holde deg i rute. Hver tirsdag kan du f.eks. dele bilder før og etter oppussing, eller hver lørdag presenterer du et nytt interiørmerke som du har i designbutikken din. En vellykket blogg handler om kvalitet, ikke kvantitet, så ikke føl deg presset til å poste hver dag – fokuser på konsistens, selv om det bare er en gang i uka.

7. Prøv annonsering på internett.

Hvis du har penger å bruke på betalt annonsering, kan det være en smart investering. Nettannonser er utformet for å generere flere klikk og økt trafikk, noe som vil øke synligheten din og til slutt også salget ditt. Det finnes utrolig mange plattformer du kan bruke for å plassere annonsene dine: Google, Facebook, Instagram, Twitter, TikTok og LinkedIn tilbyr alle betalt annonseplassering. Betalt markedsføring kan også innebære sponsing av en podcast eller et samarbeid med en influenser.