Forventet lesetid: 9 minutter
Familiebedrifter utgjør en stor del av de mange små bedriftene rundt oss. Mange slike små bedrifter blir startet fordi de har en historie å fortelle og en arv å føre videre, og det inspirerer oss når vi ser bedrifter utvikle seg fra én generasjon til den neste.
Vi snakket med tre bedriftseiere i vin- og brennevinbransjen som passer nettopp inn i disse kategoriene … og som bruker arven sin for å fortelle historier om en sterk og unik merkevare. Les rådene deres hvis du ønsker å utvikle familiebedriften din eller starte butikk.
Møt eierne



Ruby Honerkamp, Talkhouse Encore
Ruby er medgrunnlegger av Talkhouse Encore, som selger cocktails på boks. Produktene er inspirert av en bar på Long Island som har vært i familien i generasjoner.
Jacine Rutasikwa, Matugga Rum
Jacine startet Matugga Rum sammen med mannen Paul, og de har som mål å produsere rom i Skotland, med kontroll på alt fra sukkerroene til fatene rommen lagres i. Denne aktiviteten er inspirert av den jamaikanske og ugandiske bakgrunnen deres.
Anja Schafer, Weingut W.J. Schafer
Anja engasjerte seg nylig i familiebedriften, enberømt vingård like utenfor Frankfurt i Tyskland. Hun har begynt å lære mer om forretningene og ønsker å ta bedriften et skritt videre.
Finne inspirasjon i røttene
Mange starter bedrift med utgangspunkt i en kulturell eller familiær bakgrunn. Kanskje savner du den tradisjonelle persiske maten du vokste opp med og bestemmer deg for å starte en restaurant i byen du bor i? Eller kanskje det er “umulig” å oppdrive den chilisausen som gammeltanten din brukte i oppskriftene sine, så du bestemmer deg for å lage den selv?
For Jacine Rutasikwa begynte det hele med rommen… som alltid har vært en viktig del av livet hennes. Hun forteller at rommen gir henne gode minner og at det alltid ble servert rom på fester og familietilstelninger. «Vi ønsker å lage en merkevare som handler om den gode tiden sammen med venner og familie, det å nyte en god rom og leve livet», forteller Jacine. «Og mye av det er knyttet til den kulturelle bakgrunnen vår, fordi det er slik familien vår har det. Både Paul og jeg kommer fra store familier som treffer hverandre ofte. Vi tar med oss mange av familiens verdier inn i bedriften og -kulturen vår. Og da er det naturlig å tilføre merkevaren vår de samme verdiene.»
Farfaren til Jacine drev en rombar i Kingston på Jamaica før han emigrerte til Storbritannia. Morfaren hennes var snekker. «Han lagde tønner for et romdistilleri og var med på å skjære sukkerroer. Det er interessant med alt som skjer rundt oss. Og når det gjelder rom, så er rommen sterkt knyttet til slaveri. De som opprinnelig distillerte rom på plantasjene i Det karibiske hav, var nok slaver … så rommen er en viktig del av arven min.»
Anja Schafer begynte å arbeide på familiens vingård da hun var 25. I dag prøver hun å finne ut av hvordan hun skal stå på egne ben. «Jeg hadde ikke alltid en klar ide om at jeg skulle ta over familiebedriften … Det skjedde nok gradvis og har medført mye ansvar. Heldigvis er vi innen i en overgangsfase nå, slik at vi får tid til å lære og forberede oss.»
Ruby Honerkamp begynte å arbeide i familiebaren, The Stephen Talkhouse, da pandemien slo til. «Da vi stengte under pandemien, prøvde vi å finne andre måter å bringe arven og historien vår videre på, fordi dørene våre var stengt.» Baren ble etablert på 70-tallet, og Ruby bruker å si at hun vokste opp på bar … og i 2020 følte hun at det var på tide å bli en mer offentlig del av familiebedriften.

Sjonglere med generasjonsendringer
Det finnes både fordeler og ulemper med å arbeide sammen med familien: Det er mer personlig, og du må ta høyde for følelser og erfaringer fra de eldre. Men du har også en slags innebygd heiagjeng bak deg.
Ruby hadde jobbet i flere år med branding og markedsføring i New York da hun begynte å føle at det var på tide å engasjere seg mer i familiebedriften. «The Talkhouse er som en forlengelse av min far, men jeg følte ikke at det angikk meg, fordi det ikke var mitt og jeg følte at jeg ikke hadde noe å tilføre bedriften. Men det å bygge på styrkene mine og bruke noe som er så naturlig for meg i en nye bedrift, gjorde foreldrene mine svært glade og stolte.»
«Foreldrene mine har vært en god støtte for meg hele tiden», forteller Ruby. «De er mine mentorer og guider og sørger for at alt føles ekte. Jeg kan stole på at de hjelper meg med å holde fokus, men også at vi fokuserer på det som er riktig for baren økonomisk sett. Foreldrene mine synes nok det er ganske spesielt at jeg legger ned så mye arbeid og tid [i bedriften deres og] i selve familieprosjektet.»
Anja har lagt endringsplaner for Weingut Schafer, men forteller at «noen fra familien kommer alltid til å representere denne bedriften, og det er nettopp det kundene liker. De ønsker å se familien bak bedriften, så det må vi huske på i markedsføringen vår.»
Når det gjelder å ta avgjørelser, så samarbeider Anja med foreldrene sine, som på sin side overtok vingården fra bestefaren hennes i 1995. «Jeg kommer til å inkludere dem så lenge de ønsker det. Men når det kommer til fremtidsutviklingen, lar de meg bestemme. Ting som skjer om 20 år, blir mitt ansvar. Men jeg har fått mye erfaring gjennom foreldrene mine», legger Anja til. «De bidrar med å vurdere alternativer. I fremtiden, når jeg kommer til å styre bedriften selv, kan de fremdeles holde et øye med det jeg gjør.»
Slagordet til Weingut Schafer er «Det tradisjonelle møter det moderne», noe som er en perfekt beskrivelse på Anjas fremtidsplaner. «Det handler om hvordan generasjoner utvikler seg, og det kommer også til syne ved produksjonsstedene våre. Vi produserer på gammeldags vis her i Hochheim, med en sjarmerende gammel bygning og en vakker gårdsplass. Men for å utvikle bedriften har vi også bygd et moderne produksjonssted i betong.»
Familiedynamikk
I tillegg til selve familieaspektet er Ruby takknemlig for at familien er med på prosjektet. Hun forklarer at det er «mindre utfordrende, men ofte med større generasjonsforskjeller når det kommer til hvordan ting blir gjort og hvordan man kommuniserer. Det handler om å være tålmodig og prøve å forklare hvordan jeg ser på merkevarebyggingen … prøve å finne en slags gyllen middelvei mellom hva The Talkhouse er – basert på historien – og hvordan vi kan lykkes i fremtiden.»
«Jeg mener at endring er viktig, spesielt når det gjelder forretninger. Pappa har holdt på med dette så lenge og kjenner bransjen mye bedre enn jeg gjør. Han sitter på viktig informasjon og har gode relasjoner, men det handler også om å tilpasse bedriften til den nye tiden, spesielt når det kommer til det digitale og sosiale medier. Han tar seg av direktekunder, og jeg prøver å lære folk om merkevaren vår.
Anja er enig med Ruby og sier at foreldrene er glade for at hun tar over bedriften, samtidig som det enkelte ganger er litt vanskelig. «Det handler om samarbeid mellom to generasjoner som har ulike meninger og holdninger. Bare det å opprettholde et godt forhold til hverandre kan være utfordrende.» Når det gjelder arbeidet med merkevarebyggingen, bemerker Anja et foreldrene er interesserte, men at «de vet at merkevaren bør reflektere meg som eier … så de lar meg ta de fleste avgjørelsene i den prosessen.»
Og selv om Matugga Rum er i oppstartsfasen, er den fremdeles et familieforliggende, for Jacine eier bedriften sammen med mannen Paul. «Vi er gode partnere. Vi bor sammen, vi oppdrar barn sammen og vi utvikler bedriften sammen. Vi fungerer egentlig veldig godt som et par. Men det var ikke slik i begynnelsen, fordi vi er svært forskjellige. Jeg er kreativ, og Paul er mer praktisk anlagt. Derfor har vi veldig ulike stiler, men nå har vi på en måte blitt til ett.» Og selv om Jacine er den kreative sjelen, medgår hun at Paul fant på slagordet: «African soul, Scottish craft».
Designe en ny look
Trender forandrer seg … og selv om bedriften din har hatt samme logo i årevis, kan det være på tide å friske den opp. Anja holder på med å utvikle en ny logo til vingården. «Det er viktig at all kommunikasjonen og merkevaren står i stil med vingårdstradisjonene. Den nye logoen bør ikke se ut som en oppstartsbedrift, men må likevel vise at jeg er en ung vinprodusent. Ikke for moderne og ikke for abstrakt. Vi er inne i tredje generasjon allerede, og jeg vil ikke fremstå som om jeg akkurat startet. De handler om å finne noe midt imellom, og det er ikke lett.»
Hun har allerede begynt arbeidet med den nye logoen ved å bruke elementer fra den gamle, men med ny vri. «Foreldrene mine laget denne logoen da de tok over fra bestefar. Nå er det på tide med en logo som viser hvem jeg er.»
Selv om Ruby sa at Talkhouse ikke har noen merkevareidentitet, så har i alle fall Talkhouse Encore det. «Markedsføringen vår har satt en vri på hva selve begrepet «bar» står for. Baren heter Stephen Talkhouse og selve serveringsplassen kalles Talkhouse Encore fordi vi også arrangerer konserter. Boksene våre sier at vi ble Etablert i 1970, fordi det var da Talkhouse ble startet … så vi tar med oss autentisiteten derfra.
«Vi ønsket også å ta med oss elementer fra Talkhouse i den nye merkevareidentiteten vår. Utenfor baren har vi plassert en gatebukk med litt rotete håndskrift som forteller hvem som spiller hver kveld», forklarer Ruby. «Vi ville basere oss på den grafikken og det inntrykket. Det ser ut som noen har skrevet ‘Talkhouse’ for hånd [på boksene], og det skal vise nærheten til menneskene bak merket. Og ‘Encore’ er som snytt ut fra en 70-tallsplate og er nettopp det vi ønsker å vise. Vi har også integrert mange elementer fra baren, historien og arven vår i emballasjen. I tillegg forteller vi historien vår på baksiden av boksene.»
Markedsføringen til Talkhouse Encore er gjennomført, og alle detaljene er gjennomtenkte – også selve skrifttypen. «Vi bruker ulike størrelser og formater på skrifttypen, og det skal vise at vi er en stor familie bestående av ulike folk. Alle er velkomne på Talkhouse. Denne skrifttypen dukker opp på mange ulike måter, og det samme gjelder for folkene. Vi tar imot folk fra ulike steder og sosiale kategorier.»
Hun fikk også hjelp fra broren da hun skulle velge elementer til markedsføringen. «Jeg syntes at enkelte ting var så kule, men han bare svarte at ‘det er ikke Talkhouse’. Og jeg kunne fortsette med at jeg elsket fargekombinasjonene, og han bare svarte ‘ja, kule, men det er ikke Talkhouse’. Vi måtte finne en måte å kombinere det å skape en kul merkevare med respekt for vår egen historie. Det var viktig å holde fokus i denne prosessen.»

En enestående arv
En «brand story» er et viktig markedsføringsverktøy. Selve historien gjør deg menneskelig, og det er nettopp det som får kundene til å engasjere seg i bedriften din. For disse tre bedriftseierne var merkevarehistorien viktig for å fortelle om historien og bakgrunnen deres.
Ruby sier at merkevarehistorien til Talkhouse Encore fungerer som en differensiator i markedet. «Kategorien vår er tettpakket av aktører, men vi skiller oss ut fordi vi er knyttet til et fysisk sted og en sann historie. Det er ikke bare å henge seg på en forbrukertrend.»
Hun forteller historien bak merket deres på nettsidene og bak på cocktailene. «Historien betyr noe for kundene selv om de aldri har vært innom Talkhouse, fordi vi viser at vi er et familieeid sted. Vi har blitt et berømt vannhull i nærmiljøet.»
Anja sier at folk kjenner seg igjen i den konstante og høye kvaliteten på vinen deres. «Takket være pappa ha vi blitt berømte for den gode Riesling-vinen vår. Jeg jobber med nye innslag til denne prosessen og ser for meg andre druesorter som kan gi vinen vår en ny vri. Kundene sier de setter pris på at vi samarbeider så godt, at vi blander det moderne med det tradisjonelle, og det imponerer dem. De setter pris på det vi gjør.»
Jacine mener Matugga skiller seg ut fordi de er unike. «Vi fant et smutthull i markedet og klarte å lage en rom som var sterkt knyttet til arven vår. Grunnene til at vi fikk det til, var fordi jeg reiste til Uganda og Kenya, men så aldri noe rom der. Og det syntes jeg var rart, fordi det er så masse sukkerroer der, og dermed fikk jeg assosiasjoner til romproduksjon, men igjen så er det ingen romkultur i Uganda.
Selv om Matugga sin rom produseres i Storbritannia, ville Jacine og Paul at den skulle knyttes til Afrika. «Kulturkollisjonen var ganske kraftig, fordi Skottland er så kjent for brennevinsproduksjonen sin … så vi baserte oss på denne typen sted og kraft og selve distilleriprosessen her oppe. Deretter blandet vi det med kulturbakgrunnen vår. Vi henter inspirasjon fra Uganda og Øst-Afrika når det gjelder tradisjoner knyttet til sosialisering … det å sitte sammen, nyte mat og drikke, gjør ting sakte mens man nyter øyeblikket. [Og] så heter bedriften vår Matugga, som gir geografiske assosiasjoner til Afrika. Matugga er navnet på et sted i Uganda, og mannen min, Paul, er født i Uganda. Og så er jo Jamaica svært godt kjent for romarven sin. Mange av teknikkene våre er hentet derfra.»
Jacine forteller at sosiale medier er en nyttig plattform for å fortelle historien om Matugga, men de føler likevel at de sterkeste båndene blir knyttet med folk når de møtes fysisk, på arrangementer, under gruppemøter hvor de smaker på rommen eller når noen kommer for å besøke distilleriet. «De får utdelt prøver, og Paul og jeg guider dem gjennom produktene samtidig som vi forteller historien bak merkevaren og hvert produkt. Det vet jeg at folk husker godt. Vi har fått god respons, for jeg har aldri hørt om andre merkevarer som spiller på både Skottland og Afrika. Det er en underlig blanding, men vi har fått det til å virke. Og det er nok ganske banebrytende, tror jeg.»
Anja tilbyr også vinsmaking på vingården og på lokale arrangementer i likhet med Matugga Rum – en flott måte å møte folk og personlig fortelle historien bak merkevaren.
