Markedsføringstips for mindre bedrifter – julen 2022

Forventet lesetid: 8 minutter

Julen er rett rundt hjørnet. Førjulstiden pleier å være en svært travel tid, for stort sett alle – også for de som driver mindre virksomheter. Så la oss gå rett på sak. I en skala fra én til ti, hvor klar og organisert er du for det kommende julerushet?

Enten du føler deg som en sikker nier, en engstelig femmer eller en panikkslagen toer, så er tiden inne til å gjøre seg klar til jul. Det kan bety å begynne å finne ut hva trendene for bransjen din er denne julen, finne markedsføringsstrategien din eller bestemme julekampanjene du har lyst til å dele med kundene dine.

Og selv om juleforberedelsene alltid er viktige, er det spesielt viktig å være tidlig ute med markedsføringsplanen for julen i 2022, da problemer i forbindelse med covid-19 kan skape visse utfordringer for mindre bedrifter.

Men selv når vi står midt oppi slike utfordrende tider, kommer folk til å ville feire jul og gi gaver – og du kan få best mulig utbytte av julehandelen om du får satt markedsføringsideer og -strategier ut i live.

Er du usikker på hvor du skal begynne? Ingen grunn til bekymring, vi har det du trenger. Vi har laget en sjekkliste måned for måned med start i oktober, full av markedsføringstips for julen. Der finner du ut hvordan du får strategien din på plass, og vi vil passe på at du er godt forberedt til det kommende julerushet og får god kontakt med kundene dine og øker salget ditt. Eller se vår guide til juleforberedelser for å se på hva du burde begynne med i sommer for å få et forsprang.

Tips til julemarkedsføring i oktober

Oktober er kanskje en måned som får oss til å tenke på eplesider, gresskar og høstfarger – men det er også en måned der du kan få et forsprang på julemarkedsføringen. Her kommer et noen markedsføringsoppgaver du kan få krysset av på julelisten i oktober (så er du klar for en god handel de kommende månedene):

●     Lag en detaljert plan for julen. Med litt forberedelser og planlegging på forhånd, sørger du for å være klar til jul – da er det lettere å komme i julestemning (i stedet for å bli stresset) når julen nærmer seg.

●     Lag et julebudsjett. Du har kanskje lyst til å bruke mer penger på forretningene dine i julen, men du har sikkert ikke lyst til å bruke mer enn du har råd til. Lag et budsjett, gjør det realistisk og hold deg til det.

●     La deg inspirere. Undersøk litt og finn ut hva andre bedrifter gjør for å markedsføre bedriften sin til jul. Bruk litt tid på å lese gjennom de sosiale mediene deres (som Pinterest, Facebook og Instagram) for å finne ut om det er noe der som også kan være relevant for dine kunder – og bruk deretter disse ideene som inspirasjon til å få på plass markedsføringsplanen din for julen.

●     Gjør markedsundersøkelser. Hva er kundene dine ute etter denne julen? Hvordan vil du møte disse behovene? Det er nå du må gjøre disse undersøkelsene, slik at du er forberedt på å levere så snart juleforberedelsene er i full sving.

●     Oppdater varebeholdningen. Det kan virke som om du har god tid fra nå og frem til julerushet, men sannheten er at rushet vil komme fortere enn du tror. Bestill eller organiser beholdningen din for julen.

●     Bestill markedsføringsmateriale. Tiden er inne til å skaffemarkedsføringsmateriale til alle salg og kampanjer du planlegger å ha i forbindelse med julen. Enten du ønsker å spre juleglede med bannere, postkort, flyere, plakater eller skilt av skummateriale, kan du allerede nå begynne å handle inn det du trenger for resten av juleperioden.

●     Skaff deg det du trenger av juleemballasje. Julen handler spesielt om gaver – og hvordan de gavene presenteres kan spille en vesentlig rolle i hvordan de mottas. Bestem deg for hvordan du ønsker å pakke postbestillinger og pakke inn kjøp som gjøres i butikken din – og hvordan du samtidig ønsker å spre mest mulig juleglede. (Du kan for eksempel legge ved et klistremerke med julemotiv med hver bestilling eller pakke inn esken med en tilpasset pakketape.)

●     Planlegg salget ditt for Black Friday eller Cyber Monday.. Folk ELSKER julehandel – men hvis du vil at handelen skal være effektiv, trenger du en klar plan. Hvilke salgskampanjer har du? Når lanseres hver kampanje? Hvordan ønsker du å annonsere de største kampanjene dine? Få planen på plass og begynn å forberede e-poster for kampanjene dine nå, på den måten er det bare å trykke på «send» når tiden er inne.

Tips fra VistaPrint

Black Friday og Cyber Monday er kanskje to av de største salgsdagene i året – men du trenger ikke vente til slutten av november for å kjøre en kampanje! Hvis du ønsker å lokke til deg nye kunder, kan du prøve å tilby daglige tilbud og flash-salg kun for abonnenter.

Tips til julemarkedsføring i november

November er måneden vi begynner å tenke på julebord og juleforberedelser. Men november er også tiden for to viktige handleperioder: Black Friday og Cyber Monday.

Siden disse to store handledagene kommer senere i måneden, har du tid til å kjøre et par mindre kampanjer i begynnelsen av november for å trekke til deg proaktive kunder – og gjøre dem klar til de større handlebegivenhetene i slutten av måneden. Dette er også en ideell tid til å dekorere butikkvinduet ditt – både digitalt og reelt!

●     Dekorer butikkvinduet. Hvis du har en butikk, er tiden inne for dekorasjon. Utvendig kan du dekorere med julepynt i vinduet, bannere og dekaler. Inne i butikken kan du få kundene dine i julestemning ved å spille julemusikk og tenne noen stearinlys med høst- og vinterdufter for å skape en koselig atmosfære. Hvis butikken din er i det minste laget og du er bekymret for kapasiteten, kan du tenke på måter du kan tilby shopping uten altfor mange folk – som ved virtuelle arrangementer, arrangementer med begrenset kapasitet eller ved å planlegge personlig shopping-avtaler.

●     Pynt opp nettstedet ditt. Den digitale butikken din er like viktig som den fysiske. Så hvis du har et nettsted, må du passe på å pynte det digitale butikkvinduet ditt også – det kan innebære å lage en egen side for julegaver, pynte siden med et banner av julegran eller endre fargene på nettstedet til noe mer julevennlig.

Tips fra VistaPrint

Planlegger du spesielle produkter eller kampanjer for kundene dine når julerushet er på sitt travleste? Informer dem om dette i god tid med et elektronisk nyhetsbrev, et postkort eller et innlegg på sosiale medier.

●     Bestill takkekort eller gaver med logoen din på. Julen er en perfekt tid til å takke kunder og ansatte på, enten med et håndskrevet kort eller en liten reklamegave. Det å uttrykke takknemlighet er ikke bare en flott måte å komme i julestemning på, det kan også hjelpe å styrke forholdene dine i det kommende året.

●     Bestill julekort på forhånd. Julekort er en flott måte å holde kontakten med kunder, ansatte og leverandører på. Pass på å bestille dem i god tid, og bestill flere enn du trenger (det er stor sjanse for at du ønsker å sende julekort til flere enn du tror!). Og hva om du bestiller for mange julekort? Ikke vær redd! Det er bare å putte dem i pakker og handleposer for et ekstra festlig innslag.

●     Begynn å planlegge markedsføringen for julen. Mange forbrukere handler julegaver på Black Friday og Cyber Monday – så du vil ønske å ha markedsføringsplanen for julen på plass før de salgene starter.

●     Lanser Black Friday-salget ditt. Dagen etter Thanksgiving – mest kjent som Black Friday – er en av de største handledagene i året. Se til at budskapet ditt er klart og at kundene dine vet hvilke salg og kampanjer de kan forvente seg. Hvis du er redd for at butikken din skal bli fylt med altfor mange kunder samtidig, kan du eventuelt sette i verk et system med tidsluker for å håndtere trafikken.

●     Delta på Small Business Saturday. I år faller Small Business Saturday på lørdag 26. november. Hvis du ønsker å dra fordel av shoppere som er ivrige etter å handle i mindre bedrifter, kan du tenke på å kjøre en kampanje denne helgen.

●     Lanser Cyber Monday-salget ditt. Black Friday og Small Business Saturday kan begge være enorme handledager. Men hva med dem som foretrekker å handle hjemmefra? Da er det mandagen etter Black Friday-helgen som gjelder: Cyber Monday. Benytt deg av denne digitale handledagen til å reklamere for eksklusive tilbud (som tilgang før alle andre!) for e-post-abonnenter og følgere på sosiale medier.

●     Heng opp plakater og bannere. Salget slutter ikke etter Black Friday og Cyber Monday, så bruk plakater og bannere til å annonsere kommende kampanjer, trekke til deg potensielle kunder og få de eksisterende kundene dine til å glede seg til kommende juletilbud.

Tips til julemarkedsføring i desember

Desember er siste innspurt før jul. Og siden du ønsker å markedsføre deg for målgruppen din og se til at de fortsetter å handle i det nye året etter at julehandelen har begynt å roe seg, kan du også benytte deg av denne litt roligere tiden. Desember gir en utmerket mulighet til å reflektere over suksessen din i 2022, se fremover i det nye året og begynne å tenke på hvordan du kan få et enda mer vellykket år i 2023.

●     Registrer og analyser resultatene fra Black Friday- og Cyber Monday-salgene. Hvis du vil fortsette å forbedre Black Friday- og Cyber Monday-salgene dine hvert år, må du se på hva som fungerte – og like viktig, hva som ikke fungerte så bra. Gå gjennom salgsdataene og noter deg hvilke salg og kampanjer som dominerte, og hvilke som var dårlige. Bruk deretter denne informasjonen til å lage strategiene din for neste års salg.

●     Gå gjennom kundenes handlemønster. Du ønsker å ha nok personale i 2023 til å yte kundene service – men du ønsker ikke å ha for mye personale og for mange ansatte i butikken på noe punkt. Se derfor på handlemønsteret til kundene. Var det stille om morgenen men lange køer om ettermiddagen? Hvis du vet litt om når kundene handlet i butikken i 2022, kan du effektivt organisere timelister for de ansatte i 2023. (Hvis ting endrer seg og du får flere kunder i butikken din i 2023, kan du alltids revurdere situasjonen og justere personalet underveis.)

●     Tenk oppdatering. Et nytt år gir nye muligheter – og hvis du har tenkt på å friske opp merkevaren din (enten det er å designe en ny logo eller å oppdatere nettstedet), er dette den perfekte tiden for det.

Tips fra VistaPrint

Trenger du hjelp med å gi merkevaren din en oppdatering til jul? Med 99designs fra Vista får du tilgang til designere (som okdesignstudio) som kan hjelpe deg med alt innen design og merkevareprofilering.

●     Tenk over hva du kan forbedre i året som kommer. Uansett hvor godt bedriften går, er det alltid plass til forbedring. Bestilte du et stort antall av et produkt som du trodde skulle gå som varmt hvetebrød, men der salget ikke gikk som forventet? Gikk du tom for viktige saker (som poser og emballasje med logo) halvveis gjennom julerushet? Da er tiden inne til å finne ut hva som gikk galt, lære av det og utvikle en plan for å gjøre det bedre i 2023.

●     Vær klar for full fart i januar. Du ønsker å få en god start på 2023 – og det betyr at du må gjøre det som trengs for å forberede deg til et vellykket år. Enten du bygger opp varelageret eller lager en kalender med viktige datoer (de ansattes ferier og kampanjer), vil det å planlegge nå bidra til at du er klar når julen er over og vi skriver 2023.

Juletiden er en perfekt mulighet til å få kontakt med kundene dine og øke salget ditt på – så lenge du har den rette strategien for julemarkedsføringen. Så nå som du vet helt nøyaktig hvordan du skal angripe julemarkedsføringen din måned for måned, har du alt du trenger for en fantastisk julehandel i 2022. Så hva venter du på? Kom i gang, kom i julestemning og få (snø)ballen til å rulle med julemarkedsføringen din!