Slik tar du det perfekte bildet til julekortene

Forventet lesetid: 4 minutter

Du trenger ikke være profesjonell fotograf for å ta et skikkelig bilde til Instagram, bedriftens hjemmeside eller julekortene. Hva med å bruke dine egne bilder til å lage en meningsfylt gave, som tilpassede kalendere eller fotobøker?

I våre dager trenger du heller ikke et sofistikert fotoapparat for å få kvalitetsbilder: Det eneste du trenger er en smarttelefon. Uansett hva slags utstyr du har, kan du lære å ta perfekte bilder med disse profesjonelle tipsene.

 • Finn riktig tidspunkt.
 • Tenk oppsett.
 • Ikke stress med å få alle til å smile.
 • Ta bilder kontinuerlig.
 • Morsomme ideer til julefoto.

Finn riktig tidspunkt.

Ta bildene utendørs hvis det er mulig, fordi det er enklere å arbeide med naturlig lys enn kunstig lys og masse utstyr. Prøv å ta bildene når alle er opplagte – enten én time etter at solen har stått opp, eller én time før solnedgang. Bilder som blir tatt på disse tidspunktene har vanligvis lengre skygger og mindre skarpt lys. Lyset på disse tidene av døgnet har også varmere toner som er mer flatterende og ikke får folk til å myse. Hvis du bare har muligheten til å ta bildene i sterkt dagslys, bør du finne en plass i skyggen.

Det er selvfølgelig ikke alltid mulig å ta bilder utendørs. Hvis du velger innendørsbilder, bør du ikke stille folk foran et vindu, fordi lyset da kommer inn bakfra og legger skygger. Hvis smarttelefonen eller kameraet har blits, bør du bruke det. Før den over taket eller veggene for å få frem mykere toner. Hvis du ikke har blits, bør du benytte deg av naturlig dagslys nær et vindu.

Et annet innendørstips er å la lyskilden komme fra siden – det gjør bildene litt mer dramatiske.

Tenk oppsett.

Oppsett handler om hvordan objektene er plassert i bildet, og det er en god ide å ha det endelige designet i minne før du tar bildene. Tenk på hvordan du vil bruke bildet og hvordan du ønsker at personene skal fylle rammen. Hvis du tar bilder til julekort, kan du velge et kortdesign på forhånd, slik at du kan stille opp familien i forhold til hvordan oppsettet ser ut.

Husk tregangen! Del bildet mentalt inn i tre like deler, og plasser den du ønsker å ta bilde av på én av de tre linjene. For eksempel kan du plassere den du vil ta bilde av til venstre i rammen hvis kortet ditt har teksten til høyre. Da får du god plass til teksten etterpå.

Tips fra VistaPrint

Hvis du vil legge tekst over bildet ditt, må du huske på at bakgrunnen bør være mørk eller lyst og ha lite kontrast. På denne måten blir teksten mer fremtredende i forhold til bildet.

Ikke stress med smilingen.

Å tvinge frem et smil på kommando kan være vanskelig, særlig hvis personen er sjenert. Du kan fortell en vits eller velge et kjent sted å ta bildene på slik at alle føler seg komfortable. Det får dem til å slappe av, og du unngår å få «stive» modeller.

Ikke undervurder de beste øyeblikkene. Uventede bildeknips kan virke mer naturlige, spesielt hvis du skal ta bilder av små barn. Fotograf Remy Van Donk anbefaler at du tar bilde av genuine, naturlige øyeblikk i stedet for å stille opp alle sammen og få dem til å si «smil». «Ta mange bilder i morsomme stunder og velg ut de fineste etter seansen. Dette er bilder som du kommer til å ta fram senere, når barna har blitt store. Vi snakker ikke om standard familieportretter her.»

Alvorlige miner med stirring i kamera kan være kraftfulle, men de passer kanskje best for profesjonelle portretter på LinkedIn eller «Om oss»-siden på hjemmesiden din.

Ta bilder kontinuerlig.

Du trenger ikke et dyrt speilreflekskamera for å ta flotte bilder til julekortet. Hvis du bruker smarttelefon, kan du hente råd fra ekspertene for å få best mulige bilder. Remy legger til at de fleste iPhone-kameraene er gode. De klarer oppgaven med glans, selv i dårlige lysforhold. «Lær deg å bruke kameraet på telefonen. Det er ofte bedre enn speilreflekskameraet (med mindre du investerer 20 000 kr i et profesjonelt kamera).

Følg disse trinnene når du skal ta bilder:

 • Tørk av linsen før du starter. (Les bruksanvisningen for å gjøre dette riktig.) En ren linje gir krystallklare bilder.
 • Hvis du er usikker på om du vil ha fargebilder eller svart-hvitt-bilder, bør du ta fargebilder først. Du kan alltids endre filter senere.
 • Gå tett innpå personen eller det du vil ta bilde av. Jo mer du zoomer inn, jo lavere blir kvaliteten. Så gjenstår det bare å trykke på utløseren. Men husk å la det være igjen litt «luft» rundt personen hvis du må beskjære bildet senere.

Morsomme ideer til julefoto.

Nå som du vet hvordan du kan ta det perfekte bildet, er det tid for fotografering. Prøv disse morsomme ideene til julefoto – så får du samlet hele familien.

For mer naturlige blinkskudd kan du ta bilde av at familien baker pepperkaker eller leker i snøen. Det gir foto fylt med latter og hyggelige minner. Eller ta med deg kameraet på tur og ta bilder når du og familien drar på juletrehogst.

Gjør bildene enda bedre med koordinerte antrekk. Det kan være lusekofter når dere pynter treet, friske rødfarger mot hvit snø eller matchende pyjamaser foran peisen – hele familien kan spre juleglede.

Er du litt kamerasky? Hvis du bruker tilbehør som sukkerstenger eller julenisser kan det bli morsomme julefoto til kort og gaver. Ta med kjæledyret på bildet så får du et koselig foto som alle vil elske!  

Flere tips fra Remy, en profesjonell fotograf.

 1. Bøy deg ned. Ikke ta bilder av barn ovenfra. Du bør heller sette deg ned eller legge deg på gulvet for å ta bilder som gir riktig størrelsesforhold.
 2. Ta bilder i rolige omgivelser. Gå ett skritt nærmere for å få proffe bilder.
 3. Bruk enkle bakgrunner. En ensfarget vegg, et vindu eller et juletre ute av fokus kan gi fine rammer til bildene dine.