8 trinn for å designe en T-skjorte

Forventet lesetid: 6 minutter

Vi tok en prat med Tristan LeBreton, Creative Director i 99designs by Vista, for å få tips til å lage en nettside med en effektiv nettbutikk. Les rådene fra Tristan og finn ut hvordan du lager en hjemmeside som er funksjonell, innbydende og i stil med merkevaren din.

Du har kanskje sett et kult T-skjortedesign på en festival? Eller et morsomt ordspill på T-skjortene til baristaene på kafeen i nærheten av der du bor? Det fine er at du også kan lage en T-skjorte som blir lagt merke til.

Følg disse trinnene for å lage en T-skjorte med minner fra familieferien, designe en tilpasset gave til noen du er glad i eller lage T-skjorter med logo til bedriften din.

Slik designer du T-skjorter:

  1. Ha det klart for deg hvorfor du designer denne T-skjorten.
  2. Tenk over innholdet, størrelsen og plasseringen.
  3. Skap den rette stemningen.
  4. Velg den perfekte skrifttypen.
  5. Vær nøye med hvordan du plasserer elementene.
  6. Husk at størrelsen på de ulike elementene har mye å si for inntrykket.
  7. Velg passende farger.
  8. Dobbeltsjekk designet.

1. Ha det klart for deg hvorfor du designer denne T-skjorten.

Ingen design passer til alle anledninger, så derfor må du tenke over hvorfor du lager T-skjorten. Skal du selge T-skjorten i butikken din eller gi den bort på gjenforeningsfesten? En T-skjorte du selger på en håndverksmesse vil nok se annerledes ut enn den de ansatte bruker på lageret.

Og når du vet hva du skal bruke den til, er det enklere å se for seg hvem som skal gå med den nye T-skjorten. Skal produktet passe til alle aldre? Eller bare til vokse? Er målgruppen enda snevrere (tenåringer, millennials?) Trenger du T-skjorter til dame, herre eller begge? Skal mange ulike personer gå med T-skjortene? Eller bare en liten, homogen gruppe? Ved å svare på disse spørsmålene kan du finne ut hva slags stil du bør velge og hvor mye du bør tilpasse T-skjortene når det gjelder størrelser og stiler.

Det kan være lurt å tenke på den «ideelle» personen du ønsker skal bruke T-skjortedesignet ditt og deretter se på hvilke merkevarer denne målgruppen er interessert i og hva slags klær de bruker. Hva har de på seg? Eller sagt på en annen måte: Hva ville de absolutt IKKE bli sett i?

2. Tenk på innholdet, størrelsen og plasseringen.

«T-skjorter gir mye plass å arbeide på», sier Tristan. «Benytt deg av denne fordelen og ha det gøy med merkevaren din for å fortelle en historie … Men ikke glem tid og kontekst. Det fine med T-skjorter er at de kan skape en stemning og knytte tette bånd til dem som går med T-skjortene. Når det er sagt, bør du også lage et design som er relevant fem år fram i tid.»

Tenk over om du skal bruke kun tekst, kun grafikk eller en kombinasjon av disse visuelle elementene. Tekst passer til nesten alle anledninger og kan være et design i seg selv. Et bilde eller en grafikk kan stå alene, men går også godt sammen med tekst hvis det gjøres på en klok måte. «Hvis bedriften (eller organisasjonen) din har spesielle kjennetegn, for eksempel et slagord eller en maskot, anbefaler vi at du bruker det på T-skjortedesignet ditt», forteller Tristan. Prøv deg frem med ulike elementer for å designe noe helt spesielt.»

Husk at du ikke bør legge til for mange elementer, for da blir T-skjorten bare «rotete» og meningen forsvinner. De som ser T-skjorten, bør forstå beskjeden med én gang – uten å måtte tyde hva som står der.

3. Skap den rette stemningen.

Stemning kan være så mangt, men handler som oftest om de følelsesmessige assosiasjonene vi har til farger, bilder og tekst. Gir T-skjorten en avslappet eller chic stil? Vil du skape interesse eller nostalgi? Husk at designet fungerer som en forlengelse av merkevaren din eller et uttrykk for personligheten din. Du bør derfor sørge for at designet står i tråd med det du ønsker å kommunisere: Skal det være lekent, provoserende, luksuriøst, tilgjengelig, minimalistisk eller overdrevet? Du går ikke bare rundt med en logo – du viser lidenskapen din på brystet til alle som bruker T-skjorten din. Husk derfor på hva slags budskap du kommuniserer.

Estetikk er derfor viktig for å skape riktig stemning. «T-skjorten bør være et bilde på merkevaren din, men samtidig noe som folk ønsker å gå med», anbefaler Tristan. «Desto bedre estetikk, desto bedre påvirkning.»

4. Velg den perfekte skrifttypen.

Vi skiller vanligvis mellom to hovedkategorier skrifttyper: seriff (som gir et klassisk utseende og som er lett å lese ved liten skrift) og sans seriff (som er tydeligere og mer moderne, spesielt ved større skrift). Men når du først har valgt skrifttype, har du tilnærmet ubegrensede muligheter foran deg. Det viktigste er å sørge for at teksten er enkel å lese. Husk at enkelte håndskrifttyper kan skygge for selve budskapet.

«Lesbarhet er viktigst når du velger skrifttype. Tenk derfor over hvor stort designet ditt skal være», legger Tristan til. Det er ikke sikkert at en skrifttype som fungerer godt i fullskala på ryggen, får like god slagkraft på en liten lomme foran (eller omvendt).

Ta en titt på andre T-skjortedesign; og du vil legge merke til at de beste T-skjortedesignene ofte bare bruker én eller to skrifttyper. Hvis du velger å bruke bare én skrifttype, kan du gjøre teksten mer interessant ved å bruke fet eller kursiv på enkelte ord eller variere tekststørrelsen. Det er også mulig å bruke to skrifttyper – kanskje én seriff og én sans seriff – for å vektlegge noen av elementene og skape visuell variasjon.

5. Vær nøye med hvordan du plasserer elementene.

Ut fra plassen du har til rådighet foran på T-skjorte, bør du bestemme hva slags format designet ditt skal ha. Vertikale design stemmer naturlig over ens med T-skjortens «format». Likevel kan du bruke design i landskapsformat såfremt du lar det være igjen nok plass langs sidene (området uten grafikk eller tekst). Hvor mye er nok? Standard T-skjorter er mellom 45 og 60 cm brede (alt etter størrelse). Du bør ha minst 12 cm på hver side av designet, noe som innebærer en grafikk som er mellom 25–35 cm bred.

Det er også viktig å tenke på hvor designet plasseres. Den øverste kanten av designet bør plasseres ca. 5 cm over brystkassen. Nederste del av designet bør rekke ca. 5 cm under brystkassen. Med mindre du lager en T-skjorte med grafikk over det hele, bør du ikke la tekst eller bilder «henge» over magen. Usikker på hvor du bør plassere innholdet? Skriv ut en kopi av designet ditt og legg arket på en T-skjorte hjemme. (Flere størrelser? Lag tilpassede versjoner av designet.)

Tips fra VistaPrint

Designe T-skjorter til bedriften? Logoer tar seg bra ut på T-skjorter, men Tristan anbefaler at du ikke bare klistrer den foran på T-skjorten. «Lek litt med det visuelle uttrykket til bedriften din og fortell en historie. De beste T-skjortene til bedrifter oppleves som kunst, og ikke bare noe som er trykket for å vise fram en logo.» Prøv å integrere logoen i designet på T-skjorten din, eller gjør det subtilt og plasser logoen til venstre på brystet eller over ryggen.

6. Husk at størrelsen på de ulike elementene har mye å si for inntrykket.

De samme reglene gjelder for «kunst», men du bør i tillegg tenke på oppløsningen til bildene. Kvaliteten på grafikk og bilder er avhengig av filstørrelsen og spesielt antall piksler. Når du henter et bilde fra nettet, er det nok mest sannsynlig 72 dpi (dots per inch), altså for lite til å bli trykket. Den laveste oppløsningen du bør bruke, er 200 dpi. Hvis du har 300 dpi, er du på den trygge siden. Lagre filen din som PDF, AI, PSD, JPEG eller PNG.

Tips fra VistaPrint

For å sjekke hvordan en logo eller en illustrasjon kommer til å se ut i «T-skjortestørrelse», kan du skrive ut bildet og deretter kopiere det til den størrelsen du ønsker å bruke på T-skjorten.

7. Velg passende farger.

Det holder dessverre ikke å bare velge favorittfargene dine på designet. Du må velge farger som er synlige på stoffet du har valgt. Velg heller farger som står i kontrast til bakgrunnen. Ikke noe gir bedre kontrast enn hvitt på svart (eller omvendt). Generelt sett anbefaler vi at du bruker lyse farger på mørke bakgrunner. Da blir det enkelt å lese eller se designet ditt. Selv det kuleste logodesignet kommer til å forsvinne hvis det er mørkeblått på svart bakgrunn.

8. Dobbeltsjekk filformatet, størrelsen og fargene før du bestiller.

Når du er fornøyd, er det bare på tide å sende designet i trykken. Hvis du skal bestille mange T-skjorter, kan det være lurt å bestille ett eksemplar i første omgang, slik at du kan kontrollere at alt er som det skal. Studert «prøven» når den kommer og gjør de nødvendige endringene. Kanskje må skriftstørrelsen på T-skjorten være litt større, eller kanskje du vil flytte litt på noen av elementene?

Det er ikke vanskelig å designe T-skjorter. Det vanskeligste er kanskje å finne ut hva du trenger. Men hvis du følger disse praktiske rådene, kan du faktisk gjøre fantasien din om til noe du kan ha på deg! Og bare vent til du får se designet ditt «live» for første gang! Bak disken i smultringsjappa, på første rad på den utsolgte konserten, i et fotoalbum fra slektstreffet … Når du får se designet i bruk, blir du nok stolt av å ha lagd det selv.