Tilpasse seg endringer: Servere noe nytt med en foodtruck-inspirert takeaway

Estimert lesetid: 7 minutter

Koronapandemien kastet om kull på alle planer. Bedriftseiere ble tvunget til å legge om driften og tilbudene sine. Mange opplevde full nedstenging og måtte hive seg rundt på et øyeblikks varsel. En av disse bedriftseierne er Pau Fernández, eieren av Somewhere Café, tre kaffebarer i Barcelona.

Heldigvis var det ikke første gang Pau sto overfor endringer. Da han åpnet sin første kaffebar, hadde han akkurat sagt opp bankjobben sin. Og da byen stengte ned på grunn av korona, var han rask til finne en løsning for å holde driften i gang. Vi snakket med Pau for å lære mer om bakgrunnen hans, hva som inspirerte ham til å starte Somewhere Café og hvordan han tilpasset bedriften til en foodtruck-inspirert pop-up.

Kaffe som levevei

Etter å ha jobbet i bank i 16 år, ble Pau inspirert til å satse på noe nytt etter å ha vært på en helt med kaffesmaking. «Spesialkaffe var akkurat på vei til å bli det neste store,» sa han. «Og jeg elsket produktet. Jeg hadde hatt lyst til å slutte i banken i flere år, men jeg ville være trygg på at jeg kom til å klare meg økonomisk.»

Han så det som en mulighet til å åpne noe nytt i nabolaget i Barcelona og gledet seg til å ha en mer kreativ hverdag. «Jeg innså at ideen om spesialkaffe ikke egentlig hadde kommet til Spania ennå, så jeg la ut på en reise med kona mi. Vi reiste til Berlin, London og København og besøkte ulike kaffebarer», forklarer Pau. Det lønner seg alltid å være først – det ble vårt motto. Vi oppdaget at dette konseptet ikke fantes ennå i San Cugat … det er grunnen til at jeg etablerte Somewhere Café i 2013. Jeg valgte det navnet fordi det minner meg om å finne noe nytt når du er ute og reiser og innser at det ikke finnes hjemme når du kommer hjem.»

Da Pau jobbet i banken, jobben han med kunder i restaurantbransjen. Derfor følte han seg nokså trygg på hvor mye det ville koste å starte en egen virksomhet. «Jeg hadde en kollega i banken hvis mann var kokk. Vi bestemte oss for at vi først og fremst skulle satse på brunsj. I begynnelsen tok han seg av maten, og jeg sto for det administrative.»

Da han startet Somewhere Café var Pau mer spent enn redd. «Jeg husker at jeg var mer engstelig enn redd, fordi jeg ønsket å vokse raskt og etablere flere steder.» Og takket være stor innsats tok det Pau bare fem år føre han hadde åpnet tre kaffebarer.

Når Pau nå tenker på å være bedriftseier, er han utrolig glad for at han kan gjøre noe han virkelig har lyst til … og ikke minst kunne være sin egen sjef. «Det er sant at fjoråret var utrolig tøft, men jeg forsto raskt at det måtte gjøres endringer og at jeg måtte gjøre de nødvendige endringene. Jeg trenger nye utfordringer. Det å ha sin egen bedrift er en fordel, fordi jeg kan endre tin for å overraske kundene og unngå at det blir for kjedelig.»

Å bli lagt merke til

Da Pau åpnet kafeen, ga han bort gratis kaffekuponger til alle som gikk forbi. Fordi kafeen ikke var så godt synlig, og han trodde ikke den ville bli så godt lagt merke til. «Nå har jeg oppdaget at bannere, blomster og lys kan brukes til å lokke folk som går forbi inn.»

Så snart kundene er innenfor døren, får de en opplevelse som skiller seg ut i kafeen. «På Somewhere Café er vi opptatt av ingredienser av høy kvalitet, og vi liker å lage litt show. Jeg skal ikke stikke under en stol at jeg er veldig opptatt av at kundene skal har det bra,» sier Pau. «Jeg forteller alltid de ansatte historien min, slik at de forstår konseptet bak Somewhere Café: Det skal være som hjemmet til din beste venn når de kommer tilbake fra en reise et eller annet sted.»

Vi møter deg med et smil, de forteller om det de har opplevd siden sist og vi skal sikre at de liker seg så godt at de får lyst til å komme tilbake.

Brygge noe nytt

Under pandemien ble Pau kreativ. Ettersom han ikke kunne servere noe inne på kafeen, valgte han å gjøre takeaway så morsomt som mulig. Dermed omvandlet han forsiden på kafeen, slik at den lignet på en foodtruck. «Jeg tror at i den tiden vi lever i er det å kunne tilpasse seg noe av det aller viktigste.»

I en trist og usikker tid ønsket Pau å tilby litt moro når han solgte kaffe. «Vi har hatt foodtrucks tidligere, og plutselig kom jeg på ideen om at jeg ville sette opp en foodtruck foran kafeen min.» Med et par tømmerstokker, noen fargerike bannere og mange blomster skapte Pau en flott fasade til Somewhere Café på bare 48 timer. Først solgte han pannekaker, og da sommeren kom gikk han over til is. (Alt han trengte var å bytte ut banneret!)

Pau fikk masse positiv respons fra nærmiljøet og de ansatte … og bedriften blomstret. «På den tiden, da alt så veldig mørkt ut, ønsket vi folk velkommen til kafeen og et smil. Tilbakemeldingen fra kundene var fantastisk. Jeg har aldri blitt takket så mye i hele mitt liv som i den perioden. Jeg får gåsehud når jeg tenker tilbake på det,» sier Pau. «Og med tanke på antall vurderte vi situasjonen riktig. Det var mange sa at vi burde beholde det slik for alltid.»

Og for å glede kundene sine, planlegger Pau å fortsette med en pop-up foodtruck. «Om vinteren blir det varm sjokolade med churros, pannekaker og vafler. Om sommeren bli det is og slush.» Og fordi han vil at kundene skal være nysgjerrige på hva kafeen tilbyr, har Pau planer om å endre vinduets utseende fra en pop-up til den neste.

Paus uunnværlige markedsføringsmateriell

Da Pau åpnet dørene til Somewhere Café i 2013, var det første kan kjøpte for å markedsføre kafeen visittkort. «Deretter ble det plakater, t-skjorter til de ansatte og bonuskort. I begynnelsen hadde vi ikke menyer, men det har vi nå.» Han lar barna sine dele ut menyer i nabolaget og han legger også alltid en i poser med takeaway som en påminnelse. «Vi vil kundene skal huske oss og komme tilbake.»

Pau bruker også etiketter og klistremerker for å markedsføre kafeen. «Vi setter dem på papirposer og sandwichpapir, slik at kundene ser at vi har laget maten selv. Bare tuller!»

Somewhere Café selger artikler med kafeens logo og navn, inklusiv krus, T-skjorter og tøyvesker. «Jeg bestemte meg for å bestille tøyvesker, fordi mange kunder kom for å kjøpe kaker de skulle ta med seg. Og da syntes jeg det var en god idé at de kunne ta dem med seg hjem. Og hvis kundene har bursdag, så får de alltid en tøyveske. Jeg tror at det skaper ekstra bånd hvis man får en slik gave fra favorittkafeen sin. Det skaper tilknytning … og hvis folk synes stedet ditt er kult, vil de betale for å bruke produkter som markedsfører bedriften din.»

Da han satte opp den foodtruck-inspirerte takeawaykafeen, brukte han bannere for å skape en litt gammeldags følelse. «Jeg valgte rødt og svart, fordi man ofte forbinder gamle gateboder med disse fargene. Pau valgte også å bruke bannere, fordi han så på dem som en rimelig måte å skape en spesiell opplevelse på. «De er allsidige, du kan flytte dem, du kan plassere dem utendørs og bruke dem til mange ulike ting. De er virkelig et enkelt og effektivt verktøy.»

Plakater er et annet markedsføringsverktøy som Pau bruker mye på Somewhere Café, både utvendig og innvendig. «Jeg bruker plakater til sesongtilbud, slik at kundene raskt ser hva som er nytt. Når jeg for eksempel introduserer en ny drink eller en ny rett, er en plakat utrolig nyttig markedsføringsstøtte.»

Nyttige råd

«Det som virkelig trekker nye kunder er når eksisterende kunder forteller om oss til andre. Det skaper et eget kundenett.»